Zavřít reklamu

Zisk Free to Play her

Free to play hry podstatně ovlivnily herní trh za rok 2013. Jak moc?

23. 1. 2014    

Od roku 2012 se MMO free-to-play hry hodně rozšířily, to dokazuje i fakt, že výdělek z těchto her stoupnul o celých 45%. Autoři naopak placených MMO her ztratili 19% z průměrného zisku. Tyto statistiky byly ovlivněny rozšířením MOBA her, převážně tedy League of Legends a Dota 2. A teď pár faktů.

Nejhranější online hra na světě League of Legends se za rok 2013 obsadilo druhou příčku nejvýnosnějších free-to-play her. Společnost Riot Games utržila za rok 2013 neuvěřitelných $624 miliónů (12,48 miliard Kč).

Velkým překvapením pro mě však byla hra CrossFire od firmy Smilegate. FPS hra hodně podobná starému dobrému Counter Striku, totiž obsadila s přehledem první příčku s ještě neuvěřitelnějším ziskem $957 miliónů (19,14 miliard Kč).

A dále, společnost Valve se v prvních deseti umístila hned dvakrát a to s Counter Strikem a Team Fortress. Což jí dohromady vyneslo $260 miliónů (5,2 miliard Kč).

Jak se všechno vyvine do budoucna, to je už zkrátka jenom na nás. Doufejme, že těchto finančních zisků firmy náležitě využijí a my se tedy dočkáme o to lepších herních zážitků. Mám takový dojem, že síla free-to-play her bude čím dál větší. Ale to už moc předbíhám. A tak nám nezbývá nic jiného, než si počkat jaký bude rok 2014.