Zavřít reklamu

Společnost Samsung kromě toho, že se velmi soustředí na vývoj svých nových mobilních telefonů, tak své síly soustředí rovněž na vývoj nových hardwarových komponent. Jedním z odvětví jsou také SSD disky, které nyní dostávají nové typy. Populární Samsung SSD 960 Evo a Pro budou nahrazeny novými modely.

A jaké to budou? Samsung zůstává ohledně označení na stejné řadě a nabídne tak 970 Evo a Pro. Tyto modely nahradí současné. Ty jsou na trhu již od roku 2016 a je čas na změnu. Nová řada Evo opět bude nabízet kapacity 250 GB, 500 GB, 1 TB a 2 TB. Nicméně v případě Pro jsou k zakoupení pouze 512 GB nebo 1 TB.

samsung-ssd-970-pro-evo

Řady Evo a Pro zůstávají zachovány

Základní rozdíl mezi modely Evo a Pro zůstává stále stejný. Řada Evo používá levnější za to méně odolnější NAND flash čipy TLC (tři bity na buňku) a řada Pro pak MLC (dva bity na buňku) s vysokou výdrží. V obou případech už se jedná o 64vrstvé čipy. Modely Pro jsou určeny pro náročné uživatele, kteří zapisují nadstandardní množství dat.

Sekvenční čtení zaznamenalo menší posun. Maximum při čtení je až 3,5 GB/s, zatímco při zápisu jde pak až o 2,5 GB/s. Náhodný čtení je 500 tisíc IOPS a zápis je 480 tisíc IOPS, což platí pro EVO. Pro varianta má v obou směrech 500 tisíc IOPS. Spotřeba se při maximálním vytížení pohybuje do 6 W a v klidovém stavu až pod 30 mW.

Tato SSD jsou vhodná i pro notebooky, avšak doporučuje se z hlediska úspory některá z variant od Western Digital. Nová řada Evo navíc nabízí záruku 5 let, a to i navzdory tomu, že z hlediska výdrže je na tom oproti modelům Pro dvakrát hůře. Výrobce uvádí, že v rámci záruky je na 500 GB model možné zapsat celkově až 300 TB.

Zdroj: betanews.com

Témata: , , , , , ,

Dnes nejčtenější

.