Zavřít reklamu

Nvidia představila grafické karty nové generace. Zvládnou hry i v 8K!

Jako třešničku na dortu Nvidia na prezentaci ukázala nádherné záběry ze Cyberpunku 2077.

1. 9. 2020     Zdroj

Dnes proběhlo dlouho očekávané odhalení Nvidia grafických karet nové generace. Ty by se měly tento podzim pustit do přímého boje s novými konzolemi od Sony a Nintenda. A výkon dle výrobce nabídnout neskutečný. Nová „třítisícová“ řada si zatím připravuje tři modely, mezi kterými by si měl vybrat každý.

Nejlevnější z trojice je Geforce RTX 3070, která se s přívětivou cenou 499 dolarů chlubí 8 gigabajty grafické paměti. Za střední cestu v dosavadně odhalených modelech platí RTX 3080, která s 10 gigabajty GDDR6X paměti dokáže poskytnout výkon srovnatelný se slibovanými výpočetními schopnostmi nových konzolí – tedy rozběhnout tříáčkové hry ve 4K při šedesáti snímcích za sekundu. RtX 3080 startuje s cenou 699 dolarů.

No a pak je tu monstrum v podobě nejvýkonnější RTX 3090, která disponuje neksutečnými 24 gigabajty grafické paměti a v bedně zabere celé tři PCI sloty. Karta míří na nejnáročnější hráče a tvůrce obsahu. Posle Nvidie však zvládne hry renderovat až v rozlišení 8K. Takové rozlišení se vzhledem k limitacím lidského zraku zdá být pro konvenční hraní už celkem absurdní. Tato schopnost tak spíš promluví do dalšího vývoje aplikací ve virtuální realitě.

A aby se společnost pochlubila výkonem nových karet v praxi, ukázala ve spolupráci s CD Projekt RED pochlubit gameplayem chystaného Cyberpunk 2077, zaměřeného hlavně na využití ray-tracingu, který samozřejmě všechny představené karty podporují. Nvidia začne karty na trh vypouštět postupně. Střední RTX 3080 se dočkáme 17. září, monstrózní 3090 24. září a stále vysoce výkonné nejlevnější 3070 někdy v průběhu října.