Zavřít reklamu

Battlefield 4 – Recenze

Battlefield 4 se hodlá vrátit na vrchol FPS. Má na to?

3. 12. 2013    

Recenzovaná verze: Playstation 3

Oproti Call of Duty není série Battlefield až takovou rutinou. Přeci jen plný potenciál série EA objevilo teprve před dvěma lety a přineslo poměrně seriózní střílečku, avšak s nezajímavou kampaní, leč s parádní grafikou. Battlefield 4 se snaží jít ve stopách svého předchůdce s tím, že autoři se nyní zaměřili i na singleplayerovou část, tak aby přinesli parádní zážitek. Povedlo se jim to?

3. světová, už zase!

Inu, ani ne. Stejně jako v případě Call of Duty se DICE rozhodlo, že bude nejlepší, když nám do kampaně nastrkají spoustu scén, kde něco vybuchuje, padá z oblohy popřípadě do vody a snaží se to vypadat efektně. To se ale moc nedaří a působí to stejně klišovitě jako v nedávno recenzovaném COD. Pojďme si ale něco málo říct o samotném ději hry.

Jak už to tak bývá, Studená válka zřejmě byla málo a ona co se přímého konfliktu týče, málo byla. Nicméně pryč od historie a vítejte v aktuální době nebo něco málo budoucí s tím že opět tu máme Rusko vs USA. Jak zoufalé už. Sgt. Daniel Recker je tu proto, aby vše napravil společně se svými kolegy. Díky bohu vás hra nepřehazuje sem tam, takže je příběh trochu pospolitější a týká se jen jedné postavy. Aby toho nebylo málo, objevuje se admirál Cheng, kterému jde o svržení čínské vlády. Tudíž na světový konflikt je zaděláno a vy jste do něj vrženi bez většího ostychu.

Na rovinu ze třetího dílu si kampaň vážně nepamatujeme až na pár momentů a bohužel i v Battlefield 4 je situace stejná. Jak už bylo řečeno, veškeré „úchvatné scény“ působí dosti trapně a až příšerně nereálně. Váš hrdina je v podstatě nesmrtelný i v případě že ho zavalí tuny betonu a další nesmyslnosti. O některých nelogických úsudcích vašeho týmu ani nemluvě. Mise sice střídají lokace celkem rozumně a do pár zemí se také podíváte, ale není to nic zvláštního. Sem tam se posadíte i za volant nějakého vozidla a jinak toho spoustu nachodíte a naběháte.

Střelec s chromou nohou

Sem tam ale přijdou totální absurdnosti a to například ve chvíli, kdy potřebujete vyřídit nepřátelský tank, ale nemáte na to vybavení. Čistě náhodou jsou tu bedny plné trhavin a také min, takže není problém. O něco směšněji už však působí to, že si klidně vyrazíte pěšky proti tanku, a buď ho osázíte C4kami anebo mu nachystáte minové políčko. Vrcholem všeho je, když osázíte jeden dlouhý pás min na silnici a pak se jen tanku ukážete a upalujete přes to. On v horlivé snaze se k vám dostat bezpečně přejede všechny miny, dokud nevybuchne. Jak snadné, jak trapné.

Celkově vás čeká 7 jednotlivých misí, v nichž toho kromě střílení zrovna moc dělat nelze. Akorát se můžete snažit posbírat sběratelské předměty, za něž máte trofeje a podobné trumfy. Nevábně ale působí délka hry, jelikož při dobrých střeleckých schopnostech nelze překročit 6 hodin a zkušení hráči na tom budou ještě lépe. Hra je tedy příšerně krátká a to dokonce i na střední obtížnost. A navíc až na pár okamžiků téměř není možné zemřít. Pro sběratele budiž potěchou, že se dá hra odehrát rychle ale těžko říct, zda se přinutí hrát ji hned znovu.

Inteligentnější sestava

Ohledně umělé inteligence je na tom Battlefield přeci jen o něco lépe než jeho konkurent. Nepřátelé tu nejsou pouze vypatlanými idioty, kteří se hrnou k tomu, aby se vám mohli postavit před zaměřovací kříž, a dopomáhá tomu i fakt že zde neprobíhá žádné skriptování anebo pak není tak viditelné a okaté. Jinak ale vše probíhá v rámci možností, jak mělo. Už zde tolik nefunguje takzvaný heroismus ve vašem případě.

Smutné je že se ale nedaří vyvarovat se všudypřítomným bugům. Hra má velké potíže a jsou to jak propady framerate, tak i různé technické výstřednosti. Nejednou se nějaká textura zblázní a zevlí jinde než by měla. Sem tam se někdo zasekne ve stěně a vůbec nejhorší že všeho je, když si hra usmyslí, že se jí zrovna nechce vás pustit kampaní dál a tak zůstanete viset na checkpointu a nemůžete se hnout. Některá z chyb prostě nedovolí, aby vám vyskočil další úkol. To je zásadní problém, který vás občas nutí hrát znova i vícekrát.

Co se týče vybavení do misí, tak v tom byl Battlefield poměrně pestrý vždy a tak to i zůstává. Je tu spousta různých zbraní v různých kategoriích a jak už bylo zmíněno, nechybí ani různá vozidla a dopravní prostředky. Poměrně slušně jsou na tom zbraně i ohledně pocitu ze střelby a také co se zvuků týče. Preciznost na audiovizuál je znát, i když později se ještě zmíníme o grafice.

Multiplayer

Hra obsahuje i multiplayer, což bude podstatná část pro většinu hráčů, kteří si hru koupí. Ten je velmi kvalitní a nabízí spoustu obsahu, nicméně se potýká s velkými problémy. Je pravdou, že patche už něco málo opravily, ale i tak je občas problém se připojit na servery a stává se, že dosažené úspěchy vám nezůstanou v profilu uloženy. Dá se však očekávat, že se EA tomuto problému bude věnovat, neboť hra má dozajista spoustu online hráčů.

Aktuální konzole pojmou až 24 hráčů online a velkou novinkou je na mapách v reálném čase funkce Levolution. To znamená, že během hry se vám dynamicky mění prostředí oné mapy. Většinou jde o to, že vaši mapu zatopí velká potopa či něco podobného, ale poté co to párkrát uvidíte v akci, už vás to moc nepřekvapí. Novinkou je pak velitelský režim v němž dáváte pokyny svým spolubojovníkům. Jinak je ale multiplayer starou dobrou klasikou, která se pořád dobře a svižně hraje a dá se u ní trávit i několikero dalších hodin hraní. Vaše snažení je odměňováno různými medailemi a trofejemi, společně s vaším rostoucím levelem.

Grafická stránka hry je vskutku mnohem pokročilejší než v případě Call of Duty: Ghosts. Nicméně na aktuální generaci konzolí je znát, že se jim vývojáři nevěnovali tolik, jak by se dalo. A tak se stává, že vám některé textury přijdou vskutku až ohavné. Efekty rozhodně nejsou takové, jak EA prezentuje ve videích a dalších materiálech, na nichž je vyobrazena next-gen verze Battlefieldu 4. O skvělých zvucích jsme už psali výše a přičtěte si k tomu parádní destrukci, kterou se BF4 může směle pyšnit.

Battlefield 4 je další střílečkou na trhu, která velkou díru do světa neudělá. Prodá se jí kvanta to nepochybně, ale k tomu, aby byla skutečným králem na poli FPS, jí chybí mnoho. Letos sice vítězí v souboji s COD, nicméně byla zde už spousta kvalitnějších kousků a tak je jednooký králem mezi slepými.

Klady

- multiplayer
- zvuky
- pocit z boje

Zápory

- grafika (old-gen)
- příběh
- kampaň

Hodnocení: 70%