Zavřít reklamu

Procesory AMD Zen 2 by se měly chlubit navýšením maximálního počtu jader

U některých platforem se můžeme těšit až na dvojnásobný maximální počet jader.

20. 7. 2018     Zdroj

Společnost AMD je v tuto chvíli v pozici, kdy může tvrdit, že vydala téměř všechny procesory, které tento rok vydat chtěla. Procesory Zen už vyšly všechny a momentální procesory Zen+ téměř taky, až na pár „zbytků“. AMD už delší dobu ale usilovně pracuje na nové generaci procesorů vyráběných 7nm výrobním procesem. Procesory Zen 2 by se měl objevit již v první polovině příštího roku. Z čínských fór se nám navíc nyní dostalo několik informací o tom, čím budou nové Zen 2 CPU disponovat.

AMD oficiálně o procesorech Zen 2 moc informací nevypustilo. Každopádně se ale na internetu objevují spekulace, které by teoreticky mohly být pravdivé a ne až tak daleko od pravdy. S největší pravděpodobností bychom se tak měli dočkat třech rozdílných designů Zen 2 procesorů – AM4, TR4 a SP3.

  • AM4 bude podporovat až 16 jader
  • TR4 bude podporovat až 32 jader
  • SP3 bude podporovat až 64 jader

To znamená, že na platformě AM4 došlo oproti minulé generaci k dvojitému navýšení maximálního počtu jader z 8 na 16. Platforma TR4 zůstává s minulým rokem totožná a platforma SP3 se stejně jako AM4 dvakrát navýší (tzn. z 32 na 64 jader).

Na procesory Zen 2 se opravdu těšíme a jsme zvědaví, co vše si pro nás AMD přinese. AMD se navíc nechalo slyšet, že by jejich nové procesory měly být kompatibilní se současnými sockety – pokud tedy máte server na kterém tepe první generace EPYC, tak při upgradu bude stačit, když vyměníte jen procesor bez základní desky. Jinak, kdybyste se ptali, tak procesorů Zen 3 se s největší pravděpodobností dočkáme v roce 2020. To už jsme ale hodně v budoucnosti.