Zavřít reklamu

S tímto přístrojem bude hraní v budoucnu daleko realističtější

Zdají se vám vaše hraní málo realistické? Tato zajímavá věcička by to mohla jednou provždy změnit.

8. 5. 2018    

Pryč jsou ty časy, kdy jsme sedávali za stařičkými CRT monitory, na kterých běžely legendární hry a naše jediná možnost k jejich ovládání byla nevzhledná bílá myš a klávesnice přímo před námi. Doba totiž velmi pokročila a krom tun herních ovladačů či různých herních doplňků, které nám prožitky z hraní velmi zpříjemňují začíná pomalu nabízet věci, díky kterým se stane hra již brzy daleko realističtější.

Na Facebooku se objevilo velmi zajímavé video jedné takové „hračičky“, která funguje jako jakýsi ovladač s haptickou odezvou a ventilátory zajišťující pohyb. Zjednodušeně tak dostanete do ruky věc, která se zkrátka a dobře chová (hýbe) přesně tak, jak by podle brýlí pro virtuální realitu měla. Pokud byste tedy například pádlovali ve vodě či vytahovali rybu chycenou na udici z vody, budete při tom pociťovat odpor. Pro lepší představu se podívejte na video pod tímto odstavcem.

Ungrounded Force Feedback Device

This haptic feedback device uses propeller force to enhance the VR experience

Zveřejnil(a) Interesting Engineering dne 4. květen 2018

Poměrně zajímavá věc, nemyslíte? Jak můžete sami vidět, celý princip spočívá ve vzájemném působení vnitřních větráků, které jsou schopny celou krychlí cloumat, díky čemuž lze parádně nasimulovat obraz z brýlí pro virtuální realitu. Ačkoliv je jasné, že je celý přístroj zatím ještě v plenkách a na jeho zdokonalení budou jeho vynálezci ještě pracovat, je jeho existence zajímavým příslibem do budoucna, který naznačuje, že se hraní s podobnými doplňky může velmi slušně přiblížit i realitě.