Zavřít reklamu

Crysis 2 – Preview

Preview očekávané sci-fi střílečky Crysis 2!

29. 6. 2010    

Po třech letech co vyšel Crysis se můžeme těšit na druhé pokračování, které bude tentokráte v odlišném prostředí. Crytek si dokonce myslí, že tvoří tu nejlepší hru, která kdy byla vytvořena. No nenechme si mazat med kolem pusy, protože stále není nic jistého. Crysis 2 se také podívá i na konzole. No konečně!

Nové prostředí

V Crysis 2 se již do džungle podíváme opravdu jen zřídka. Žádný ostrov plný Korejců a mimozemských potvor. Hra nás zavede do ulic válkou rozpadajícího se New Yorku, což tedy nezní zrovna dvakrát hezky, ale budiž. Jenomže, jak to bude s rozmýšlením taktiky? Když v prvním díle jste mohli omrknout situaci pěkně z úkrytu a poté zaútočit. Ale jak na to ve městě? Jednoduše. Pomocí nových schopností nanosuitu budeme moci vyskakovat na budovy a různé převisy a tím získame opět výhodu.

Celý příběh se bude odehrávat čtyři roky po událostech v původní hře. Není jisté, za koho budeme hrát, ale je možné, že se opět ocitneme v kůži Nomáda, možná. Na zemi se opět vrátili mimozemšťané a to ve větší síle. Jejich invaze má jednoduché vysvětlení. Jde jim o jediné a tím je vyhubit veškeré lidstvo z povrchu zemského. Útok byl tak nečekaný a rychlý, že většina obyvatel zemřela. Tuto invazi má zastavit vojenská síla, ale bohužel nemá šanci. A tak jedinou záchranou lidstva je tajemný voják ve speciálním obleku, který jako jediný může zastavit devastaci planety.

Nanosuit 2.0

Nový nanosit 2 nabídne plno nových a především užitečných funkcí. Dříve jste byli zvyklí na zvýšení síly, lepší brnění či neviditelnost, ale mohli jste mít aktivní pouze jeden z těchto módů. Připravte se, že ve druhém díle si budete moci aktivovat více módů najednou, což do hry vnáší více přemýšlení o tom, jak si správně připravit svůj oblek do boje. Ještě zajímavější je to, že funkce pro váš oblek budou po dobu hraní stále přibývat. Záleží na tom, jaké módy máte aktivní, protože když hrajete například ve stealth módu, tak budete získávat zkušenosti a poté co dosáhnete určitého počtu bodů, tak se vám otevře nová funkce. Takže si pamatujte, že správná kombinace z vás udělá toho největšího predátora na celé zemi. To zní lákavě, že?

Pojďme si blíže představit druhou verzi nanosuitu. Takže první funkcí je Armor. Všichni určitě znáte z prvního dílu. Jeden z nejpoužívanějších módů, který vám poskytuje mnohem větší odolnost proti nepřátelským útokům. Armor zůstane prakticky stejný, jen že se změní zvuk dopadajících kulek, vizuální zobrazení a po aktivaci uslyšíte sevření a zpevnění kůže. Dále tu máme Power. Jedná se o nový mód, který spojil funkce větší síla a rychlost dohromady. Další nový režim obleku je Tactical. Ten vám umožní zjistit informace o živých či mrtvých nepřátelích a zbraních. Dokonce si budete moci označit vytipovaného protivníka a tím sledovat jeho trasu, ale označit půjde i zbraň, kterou chcete získat. V tomto módu také uslyšíte konverzace nepřátel i na delší vzdálenost, což se může vážně hodit, když už nebudou mluvit korejsky, nýbrž anglicky. Poslední funkcí je Infiltration. Vlastně stealth režim, který umožní tichý pohyb a nebude ubývat energie obleku. Poté co spustíte další fázi tohoto módu, tak získáte neviditelnost, ale poté vám energie začne opět klesat.

Tužší boje

Ano, nanosuit je sice silnější a oplývá mnoha vymoženostmi, ale to neznamená, že by byla o to hra lehčí. Nepřátelé budou totiž oplývat skvělou umělou inteligencí, tedy alespoň se to tvrdí. To znamená, že si budete muset dávat větší pozor, kam zrovna máte namířeno, protože za rohem by mohl klidně kdosi číhat. V misích se bude potulovat i pár přeživších ke zpestření atmosféry. Není třeba říkat, že Crysis 2 je akční hrou a tím pádem nám rukama projde spousta zbraní od pistolí po raketomety a různé mimozemské zbraně. Výrazným zlepšením prošel boj nablízko. Ten by měl být mnohem efektivnější a nebude chybět ke skolení protivníka ani použití okolních předmětů. Těch bude hromada, ale bude záležet na tom, kde se zrovna nacházíte. Rozloha herní plochy by měla být podobně velká jako v jedničce, ale pohyb po ní bude značně omezen a to díky okolním budovám. Jen aby se z toho nestala vyložená koridorovka.

Nejhezčí grafika?

Hra bude poháněna Cry Enginem 3, který předvádí ještě lepší grafické hody než předchozí verze tohoto enginu. Vývojáři se rozhodli, že by mohli na Crysisu vydělat více, když udělají hru i pro Playstation 3 a Xbox 360. Ale která verze hry bude nejlépe vypadat? Podle Cryteku by měla hra vypadat na všech platformách skoro identicky. PC hráči měli obrovské problémy se spuštěním původní hry a stále je někteří mají. Zahraje si vůbec někdo druhý díl, když má vypadat ještě lépe než první? Opět se k tomu vývojáři vyjádřili, že se strachovat nemusíme, ale všemu se věřit nedá.

Crysis 2 vypadá opravdu slibně, ale bude opravdu takový? Jen aby to neskončilo jen u slibů, což by nebylo rozhodně poprvé. No můžeme jen doufat, že se dočkáme opět kvalitního titulu, který rychle neomrzí.

Klady

- Geniální příběh
- Hudba
- Nádherná grafika
- Dlouhá herní doba
- Strhující atmosféra

Zápory

- Vyšší HW nároky
- Pár nedostatků
- Zatím neexistující druhý díl

Hodnocení: 96%