Zavřít reklamu

Steam raději stáhl z nabídky kontroverzní titul Active Shooter

Nesoudnost ruského vydavatele vedla k tomu, že hra Active Shooter musela být stažena z nabídky Steamu.

31. 5. 2018     Zdroj

Občas někteří vývojáři přestřelí a nabídnou hernímu trhu něco, co by snad raději ani nemělo spatřit světlo světa. V tomto ohledu to Active Shooter naplňuje zcela dokonale. Tato střílečka je totiž opravdu nevhodným titulem a není tedy divu, že ji platforma Steam raději stáhla z nabídky svého online obchodu.

Hra hodně připomíná Counter Strike, avšak s tím rozdílem, že vaším úkolem je zneškodnit teroristy přímo ve škole. Bohužel druhá varianta nabízí i hru za útočníka, který pochopitelně může likvidovat policisty, ale i bezbranné civilisty. To se spoustě lidem nelíbilo, a dokonce se hra dostala do podvědomí pozůstalých po únorovém útoku v Parklandu na Floridě. Vznikla tak rovnou petice, která nasbírala již přes 230 tisíc podpisů.

Valve nakonec zakročilo

Společnost Valve tak byla požádána, aby hru z nabídky odstranila. Ta byla do teď v předběžném přístupu a měla vyjít oficiálně 5. června. Hru má na svědomí ruský vydavatel Acid, který se ospravedlňuje tím, že hra nemá podněcovat ani podporovat jakoukoliv formu násilí, což se jí tedy příliš nedaří. Původní koncept počítal jen s hraním za policejní stranu, až později byla přidána i hratelná teroristická složka.

Vydavatel se navíc hájí tím, že násilných her je spousta a toto je pouze jiná forma násilí. Nicméně dá se říci, že značně neetická. Sám uvádí za příklad Friday the 13th: The Game, kde je možnost oběti zabíjet hodně sadistickým způsobem. To však k obhajobě nestačí a Valve hru skutečně stáhlo z nabídky, aby ji nebylo možné zakoupit.

Na přiloženém videu se můžete podívat, jak hra vypadá a co měla nabízet. Trochu nás zaráží, že vydavateli dopředu nedojde, jaký problém by z toho mohl vzejít. Active Shooter tak nebude dále nabízen.