Zavřít reklamu

War of the Roses – Preview

„Koně! Koně! Království za koně!“ Aneb jaké bude War of the Roses?

12. 8. 2012    

Studio Paradox historické hry zvládá se zaníceným zápalem. Preciznost bych přirovnal pouze k sérii Total War. Mimochodem, informace, které lze ve hrách najít mají takovou hloubku, že podle toho Kosmasovo dílo vypadá jen jako ozdobný toaletní papír potažený skurou. Hra War of Roses, ohlášená na minulém Gamescomu, má být bojovou simulací ve stylu staršího, ale stále populárního Mount and Blade, se kterým má Paradox také co dočinění. Dokonce byl před nedávnem oznámen druhý díl, ale mnoho informací z něj zůstává pod pokličkou. Středověký  život, který byl ve Mount and Blade znázorněn, mi přišel jako velmi dobrý nápad. Při mé smůle, Mount and Blade nenabízel asi to, co jsem původně chtěl, a to mám hry s historickým tématem hodně rád. War of Roses má být něčím podobným, ale znáte to. Když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Z WoR zatím cítím mnohem lepší, omluvte to slovo, feeling. A proč by Válka růží měla zajímat  právě vás?

Růže je nebezpečná věc

Jak už jsem podotkl, Paradox umí hry s minulou časovou osou pěkně svázat a zabalit do úhledného balíčku hratelnosti a přesnosti. Zároveň nedá hráčské komunitě nic zadarmo.

Jejich portfolio čítá klasické pařby, od již zmiňovaného Mount and Blade, po Penumbru, Crusader Kings, Europu Universalis, či samurajské Sengoku. WoR má dobře nakročeno. Argumenty jsou pro okrasné květiny následovné.

Válka růží je zajímavý válečný konflikt, který není tak často zmiňován jako Stoletá válka nebo Třicetiletá válka. I filmy v tomto směru využívají jiné epochy anglického dvoru, a proto už tohle dělá hru zajímavou a nevšední. Vlastenecká potyčka je také nevídanou záležitostí na herním poli. Můžete si vybrat, čí čest hodláte bránit. Bílou růží budete prezentovat Yorky, červenou zase budete hájit pozici Lancasterů. Třeba se setkáte s tím nanicovatým hrbáčem – Richardem III. A třeba přijede Jindřich Tudor. Sice nevystoupí ze Škodovky Tudor, ale i tak půjde o autoritativní osobnost.  

Jestli si stále říkáte, že tohle je divná doba dvou flóristů, tak na první dojem nedejte. Vždyť konec války, Bitva u Bosworthu, která se odehrála v roce 1485, je považována některými dějepisci za rozhodující milník, mezi středověkem a novověkem. Jo, a taky to byla pěkná bitva s desetitisícem ozbrojených mužů. Historické reálie zdaleka nebudou pouze jediným okvětním lístečkem v pugetu.

Angličani se rádi poperou

Nejen nožem, nejen sekerou. Do ruky vám padne meč, štít, kopí, luk. Zbraně se dokonce budou i lámat, takže si nemyslete, že vlastníte nesmrtelný Excalibur. Ovládat budete vojáka z pohledu třetí osoby. Vývojáři se zaměřili na fungující a reálnou fyziku. Cválat budete na koni (což je jev pořád velmi ojedinělý), dobývat hrady, řezat padouchy pěkně z blízka, vylepšovat své stávající schopnosti a vlastnosti… Je toho celá řada. Samozřejmě nesmí chybět otevřený svět, který bude vymodelován do tehdejších kulis.

O hudbě se toho zatím moc neví, avšak grafický háv vypadá na první pohled zdařile. Pláty na hrudi se blyští, hlavy pěkné odpadávají, stromy aplikují do sebe zelenou deku, prostě,  je na co se dívat.

Šermová složka působí věrohodně, a dejme tomu, že odpovídají skutečnosti. Opravdu stačí jeden jediný šíp, abyste padli do prachu, jeden bryskní švih. Stačí dobře mířit. Otázkou zůstává, zda bude mít vlastník, oděn do  lehčí zbroje, lepší pohyblivost oproti po uši vyzbrojenému rytíři. Trailer vám může drobátko napovědět.

Hra nabídne singleplayerovou i multiplayerovou část. Délka kampaní nebyla odhalena. Předpokládám však, že hra bude mít více konců, nebo alespoň jiné důsledky, které se vám mohou během hraní stát. Online svět bude obsahovat nespočet potyček, půtek, rejz, jen ty módy zatím chybí. Capture the Flag se tu asi nedočkáme, ale dokážu si již teď představit pořádný Team Deadmatch.

Hra má vyjít na podzim. Kdo chce, může zkusit štěstí  a případně se dostat do bety. Registrace je snadná a zabere pouze pár chvil. Momentálně je hra ve vývoji pouze pro PC.

Tak co? Těšíte se? Popravdě řečeno, mě těch málo informací, co zatím vyplavaly na povrch, stačilo a jsem ve velkém očekávání. A až nadejde ten správný čas, vyberte tu „pravou“ růži, ať nemáte po fiasku na bitevním poli lilie na hrudi.