Zavřít reklamu

Mount and Blade: Ohněm a Mečem – Recenze

Recenze obsáhlého titulu Mount and Blade: Ohněm a Mečem

22. 6. 2011    

Tak a abychom nebyli krkouni, tak se s vámi podělíme o naše hodnocení hry Mount and Blade: Ohněm a Mečem. Původní Mount and Blade jsme si nedávno připomněli a přesvědčili jsme se, že šlo o opravdu skvělý titul, který však nebyl příliš dobře zaštítěn po marketingové stránce. Nedávno se o větší úspěch pokusil datadisk Ohněm a Mečem a nutno říci že celkem úspěšně. Každopádně na úvod je nutno říci, že Ohněm a Mečem neobsahuje multiplayerovou část, jak se někteří mylně domnívají. Hru více hráčů přináší nejnovější počin ze série Mount and Blade, a to Warband, který vyšel nedlouho po tomto přírůstku.

Nové kraje, které neuchvátí

Zamilovali jste si Calradii? Tak to máte smůlu, jelikož tento samostatně spustitelný přídavek vám naservíruje zcela novou zemi. No lépe řečeno země. Konkrétněji se podíváme do Krymského chanátu, Moskevské carství, Švédského království a Rzeczpospolity. Časově je vše zasazeno do 17. Stol. Čekají vás tedy nové kraje, nová města, království a carství a spousta dalšího. Rovnou si řekněme, že původní Calradie, byla zajímavějším místem a raději bych se do ní vrátil, než poletovat v dosud neprozkoumaných a hlavně nepěkných krajích. Co je zásadním problémem již původního titulu a i toho, o němž si povídáme dnes je rozhodně příběh. Ten zde není, jelikož vše se odvíjí pouze od vašich rozhodnutí a činů. Jiní mocnáři na vás tedy reagují pouze díky tomu, že vy uděláte první krok. Ten druhý už je na nich a nikdy nevíte, jak se rozhodnou reagovat. Škoda. Příběhová linie by hru rozhodně okořenila, protože nějaký ten příběh i když ne tak vlivný, mohl být v pozadí celého tohoto kolosu.

Tak hurá na novinky! A hned ta první mě a vás zarazí jako první. Také jste při projížďkách na svém statném oři, nabírali nové rekruty v jednotlivých vesničkách? Tak na to rychle zapomeňte, protože tato možnost tu zcela chybí. Místo toho je nutné verbovat vojáky z všudypřítomných vojenských táborů, rozesetých po celé mapě. Poněkud zajímavý tah ze strany tvůrců, ale z mé strany také poněkud nedoceněný. Tak to raději pojďme spláchnout do hospůdky, mezi námi „středověčany“ – do krčmy. Krčma je ideální místo pro nábor nových rekrutů a také skvělé místo na pokec. Nově zde přibyla možnost, jen tak poklábosit o mnoha věcech s běžnými NPC. Bohužel, stejně z nich nikdy nevymáčknete nic kloudného a ještě lépe užitečného. Co je asi největším převratem v místních putykách, tak to jsou pěstní rvačky, které probíhají po vzoru Zaklínače. Navíc je zde možnost si na zápasy vsadit, takže se dostanete i k nějakému tomu zlatu.

Honičky za lenními pány neustanou

A pojďme na kritiku! Nejvíce jsem autory odsuzoval za aportovací úkoly, kterými byla herní linie protkána nesčetněkrát. Hratelnost díky tomu značně upadá a úkoly ve stylu „doruč dopis kolegovi z jiného království“, vás začnou brzy vytáčet. Navíc, když onen kolega žije na druhém konci celé mapy. Ve finále se pak dozvíte, že původní zadavatel úkolu očekává odpověď a vy si u něj případně máte také vyzvednout odměnu. To je opravdu strašné, strašné a strašné. Zbytečné natahování herní doby, díky čemuž se hra stává velmi stereotypní a nudná. Navíc dialogy se až tak moc nezměnily a jsou stále stejně sáhodlouhé a plné zbytečných plků, které když vidíte, je vám líto překladatelů z CD Projektu, kteří se tím museli prokousávat. Nechybí samozřejmě šarvátky s ostatními šlechtici, kteří brouzdají mapou, obléhání měst a hradů, plenění vesnic a malých vísek. Bohužel stokrát nic umoří i vola a u Mount and Blade: Ohněm a Mečem se to projevuje o to více. A to i přesto, že zaběhané mechanismy fungují skvěle.

Není to krásné, leč působivé

Pokud jde o zpracování, nečekejte žádné změny. Vše běží pěkně při starém, jako předchozí titul, ale přiznám se osobně, nevadí mi to. Už jsem naznačil, že hra nepotřebuje žádné high-end výstřelky a Dirext X efekty, jde o to, zda vás baví či nikoliv. Co je však horší, je fakt, že by vás Ohněm a Mečem nemusel bavit, a to by pro něj bylo smrtící a poslalo ho do kytek. Zpracování je krásně v oldschool formě, což potěší zejména přiznivce nenáročných a promakaných her.

Rozsudek je velmi jednoduchý. Stačí vědět, zda vás baví původní Mount and Blade a máte jasno. Pokud ano, můžete přemýšlet o koupi, jelikož vás čeká stejná zábava, jako dříve. Pokud vám však RPG ve volném stylu nevyhovuje, rozhodně se nepokoušejte hru vůbec zkoušet, akorát na ni zanevřete úplně. Novinky téměř žádné a ty které jsou, se příliš neosvědčili, takže poněkud zklamání a spíše doporučuji vyzkoušet nový Warband, který nově přinese i multiplayerový režim. Jedině tento krok by mohl přinést do tohoto univerza zcela nový vítr, protože ničím jiným už vás Mount and Blade nepřekvapí a neohromí.

Klady

- spousty možností hry
- vynikající hratelnost

Zápory

- slabé grafika
- pořád stejné

Hodnocení: 60%